Mermer, eski çağlardan günümüze kadar birçok farklı sahada kendine kulanım alanı bulmuş çoğunlukla açık renk tonlarına sahip, dayanıklı, cilalanmaya müsait bir kireç taşıdır. Tarihsel kullanım serüvenine bakıldığında inşaat ve dekorasyon gibi mimari alanlar yanında süs eşyası, heykel veya mezar taşı yapımında da tercih edildiği görülmektedir.
Mermer
Mermer, bizzat kendisi bir üretim malzemesi olması ile beraber bu malzemeden üretilmiş diğer ürünlere verilen bir isim olarak kullanılabilir. Sehpa, masa, avize gibi ürünlerin de mermer imalatı bulunmaktadır.
Mermerin Karakteristik Özellikleri ve Çeşitleri
Mermerin kullanımının yaygınlaşmasına zemin hazırlayan birçok önemli özelliği vardır. Bunlar arasında yoğunluğu, doğal yapıda oluşu, temizliğinin ve bakımının kolaylığı, sıcaklık ve soğukluk gibi dış faktörlere karşı dayanıklılığına bağlı olarak uzun süreli kullanım sağlaması bulunmaktadır. Bu özelliklerin bir arada bulunması mermeri diğer malzemelerin önüne geçiren bir husustur.
Ayrıca uzun süreli kullanım ömründen kaynaklı olarak fiyatının uygun düzeylere gelmesi mermer kullanımını daha cazip hale getirmiştir. Mermer çeşitleri ve sınıflandırması için farklı kriterler baz alınabilir. Buna göre mermerin jeolojik yapısına, dokusuna, mineral tanelerine veya mineral bileşim oranlarına dayanarak çeşitlendirmeler söz konusudur.
Oluşum süreci oldukça uzun olan mermer kayaçları genellikle dayanıklılık ve uzun ömürlü olma gibi ortak özelliklere sahip olup kullanıcılar arasında renkleri temel alınarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada Afyon beyaz, gri ve bal mermer, onyx mermer, Akşehir siyah mermer, Antalya bej mermer öne çıkmaktadır.
Mermerin Kullanım Alanları
Mermerin kullanım alanları incelendiğinde binaların hem iç hem dış cephe kaplamalarında, merdiven, banyo, mutfak ve şömine döşemlerinde tercih edildiği görülmektedir. Kullanılacağı yere göre blok büyüklüğü ayarlanarak kesimler yapılmaktadır. Örneğin binaların dış cepheleri için kullanılacak mermerler daha büyük ölçülerde; merdiven döşemeleri için ise daha küçük ölçülerde kesim yapılabilir.
Ayrıca mutfak tezgâhlarında kullanımına da sık rastlanmaktadır. Bu durumda dayanıklılığın yanında, estetik duruşunun ve temizliğinin kolay oluşunun etkisi vardır. Eski binalar, saraylar, sanat merkezleri gibi tarihi yapılarda mermer kullanımına rastlanmaktadır.
Mermer Üretimi ve Montajı
Gerek restorasyonu yapılan mekânlar gerek sıfırdan yapılan binalar için mermer üretimi ve montajı yapan birçok firma bulunmaktadır. Bu firmalar arasında Mermer Borsası öne çıkmaktadır. Mermer Borsası markamız üzerinden tüm bilgilerine ulaşabileceğiniz bu kuruluş 20 yılın üzerinde iş tecrübesine sahiptir.
Ayrıca yerli kaynaklar ile üretim yapıp dünya genelinde birçok ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Diğer taraftan Mermer Borsası'na ait ürün tasarım ve görselleri de internet sitesiüzerinden incelenebilir.
Mermer, bilimsel olarak, metamorfik oluşumdan kaynaklanan bir karbonat kayasıdır: çeşitli kimyasal ve fiziksel faktörlerin müdahalesi sonucu bileşimi ve yapısı zaman içinde değişen önceden var olan bir kayanın dönüşümünden ortaya çıkması anlamına gelir. Spesifik olarak, mermer basınç veya sıcaklıktaki değişiklikler nedeniyle organizasyonunu ve bileşimini değiştiren kireçtaşı tortularının veya kireçtaşı bileşiklerinin, granüler bir yapıya sahip beyaz kayaya dönüşmesinin sonucudur.
Beklendiği gibi, mermer bir karbonat kayadır, yani yaygın bir karbonat bazına sahiptir. ( En az %50 karbonat içermelidir. ) Mermer küçük yüzdelerde silika, magnezyum oksit, dolomit, kalıntılar. Mermerin alabileceği damarlar, makineler ve renkler, saf mermerin doğal beyaz rengini değiştiren safsızlıkların (demir oksit, kum, kil gibi) varlığından kaynaklanmaktadır.
"Mermer" terimi (Latince marmorda , Yunanca mármaron'da ) Yunanca "parlamak" anlamına gelen marmáirein fiilinden türetilmiştir : bu nedenle sözcük, eski zamanlardan beri onun için takdir edilen bu kayanın görünümüne atıfta bulunur. Mermer beyazlığı, saflığı ve parlaklığı temsil eder.
Mermer Özellikleri
Mermer, kireçtaşının yeniden kristalleşmesinden kaynaklanan metamorfik bir kayadır. Ancak ticari olarak doğanın ürettiği ve cilalanabilen tüm kalkerlikayaçlara mermer denir. Tüm mermerler her bina yapısına uygun değildir. Çeşitli mermer türleri için farklı kulanım alanları vardır.
Genelde açık renkli mermerin yoğun şekilde kullanma alanına sahip döşeme uygulamalarında bakımı zordur ve koyu mermer daha fazla çizilme gösterme eğilimindedir. Genel olarak, klasik bir mimari malzemedir ve tezgahtan bina cephelerine kadar çeşitli mermer uygulamaları için uygundur.
MERMER ÜRÜNLER KALINDAN BAŞLIYARAK İNCEYE DOĞTRYU ZIMPARAYLA AŞINDIRMAK SURETİYLE SON POLİCH UYGULAMASIYLA PARLATILIR.BU UYGULAMA SAYESİNDE MERMERLERİMİZ İLK GÜNKÜ CANLILIĞINI GERİ KAZANIR.
MERMER OLAN YÜZEYE KİMYASAL ÜRÜNLER ,ÖZELLİKLE DE ASİDASYON OLUŞTURAN ÜRÜNLER TEMAS ETTİRİLMEMELİDİR.
» ESKİ TEZGAHIMI SÖKÜP YERİNE KOYACAĞIMIZ TEZGAHIN ANKASTRESİ EVİN İÇİNDE Mİ KESİLİYOR?
CEVAP: TEZGAH YERİNE MONTE EDİLMİŞ İSE ZARURİ OLARAK BULUNDUĞU YERDE KESİLMEKTEDİR.
MERMER SON KULLANICIYA ULAŞANA KADAR ONLARCA İŞLEMDEN GEÇEREK BELLİ BİR MALİYET KAZANMAKTADIR. BUNDAN DOLAYI MERMER VE TÜREVLERİ PAHALIDIR.
EN UYGUN MERMERİ MUTFAĞANIZDAKİ DOLABIN RENK UYUMUNA, KULLANIM ŞEKLİNE VE AMACINA UYGUN OLARAK SEÇİLİR.
MERMER DOĞADA OLDUKÇA ZOR ŞARTLARA DAYANAK OLUŞTUĞUNDAN YÜKSEK SICAKLIKLARA DAYANIKLI BİR MALZEMEDİR. MERMERİN DAYANABİLECEĞİ EN FAZLA SICAKLIK LİMİTİNDEN BAHSETMEK MÜMKÜN OLMASADA MERMERİN TÜRÜNE GÖRE BU DEĞİŞİR.
MERMER HARİCİ DARBE VE DEFARMASYONLARA MARUZ KALMADIKTAN SONRA ÇOK UZUN YILLAR SAĞLAMALIĞINI KORUR.
» MERMER SAĞLIK AÇISINDAN TAVSİYE EDİLİR Mİ?
Cevap: MERMER ÜZERİNDE ZARARLI BAKTERİ VE PLAK OLUŞTURMAZ. ANTİBAKTERİYELDİR.
» MERMERİN İÇİNDEKİ PARILTILI TAŞLAR ZAMANLA ÖZELLİĞİNİ KAYBEDER Mİ?
Cevap: ASLA KAYBETMEZ.
» MOZAİK BASAMAKLAR MERMERLE KAPLANA BİLİR Mİ?
Cevap: EVET KAPLANABİLİR.
» YAPILAN İŞLERİN GARANTİSİ VARMIDIR?
Cevap: EVET, YAPILAN İŞLERİN GARANTİSİ VARDIR. KULLANICI HATALARI GARANTİ KAPSAMINDA GİRMEZ.
» GARANTİ SÜRESİ NE KAÇ YILDIR?
Cevap: PROJE BAZLI DEĞİŞİR. ŞİRKET YETKİLİMİZLE İLETİŞİME GEÇİNİZ.